Update 6th March Version 2

oh4va
Posts: 33
Joined: Sat Mar 07, 2020 7:14 am

Re: Update 6th March Version 2

Post by oh4va » Sat Mar 07, 2020 7:29 am

Hi All,

As a new member on this forum I confirm the background interference in the transmitted voice of Ari's OH7FES DMR transmissions. The frequency of the pulse interference is about the same as in the DMR modulation (abt. 17 Hz).

Is it possible to insert a recorded sample on this forum or should I try to find another location?

PS. My own GD77 is on it's way to enter here next week.

73 de VA

VK3KYY
Posts: 2420
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by VK3KYY » Sat Mar 07, 2020 7:38 am

oh4va wrote:
Sat Mar 07, 2020 7:29 am
Hi All,

As a new member on this forum I confirm the background interference in the transmitted voice of Ari's OH7FES DMR transmissions. The frequency of the pulse interference is about the same as in the DMR modulation (abt. 17 Hz).

Is it possible to insert a recorded sample on this forum or should I try to find another location?

PS. My own GD77 is on it's way to enter here next week.

73 de VA
No need to post this.

I'll produce a version with a much higher PWM freq and see if that helps

oh4va
Posts: 33
Joined: Sat Mar 07, 2020 7:14 am

Re: Update 6th March Version 2

Post by oh4va » Sat Mar 07, 2020 8:56 am

VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 7:38 am

No need to post this.
Anyway, here is the recorded and cropped & normalized sound clip, http://139.162.159.150/audio-sample/gd7 ... erence.mp3 A short clip is twice on this audio file. The interference is that pulsed sound which is as louder as brighter the backlight is set.

Edit: The original recording is this http://139.162.159.150/audio-sample/200304_0074.mp3

73 de VA

VK3KYY
Posts: 2420
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by VK3KYY » Sat Mar 07, 2020 11:03 am

oh4va wrote:
Sat Mar 07, 2020 8:56 am
VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 7:38 am

No need to post this.
Anyway, here is the recorded and cropped & normalized sound clip, http://139.162.159.150/audio-sample/gd7 ... erence.mp3 A short clip is twice on this audio file. The interference is that pulsed sound which is as louder as brighter the backlight is set.

Edit: The original recording is this http://139.162.159.150/audio-sample/200304_0074.mp3

73 de VA

That sound is not the frequency of the PWM

I've attached version which uses 100kHz PWM, but I doubt it will make any difference
Attachments
opengd77_202003072137_LED_PWM_100khz.sgl
(477.06 KiB) Downloaded 21 times

G4EML
Posts: 218
Joined: Sat Nov 16, 2019 10:01 am

Re: Update 6th March Version 2

Post by G4EML » Sat Mar 07, 2020 1:21 pm

That sounds like it could be a bad ground connection between the radio and the front panel. I would try reconnecting the cables.

User avatar
KU4ZD
Posts: 159
Joined: Sat Nov 16, 2019 2:47 pm
Location: Council Bluffs, Iowa
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by KU4ZD » Sat Mar 07, 2020 1:48 pm

Ok well watch for your email with instructions
VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 3:00 am
KU4ZD wrote:
Sat Mar 07, 2020 12:02 am
I tried up update, I downloaded the updated CPS and this firmware. After updating the firmware I have a message on my screen that says '`Flash Mem Error" with the radio on or off and I can not load anything or get rid of the error message nor do anything at this point? any ideas?
Mike

I think I know whats wrong.

Your radio probably had invalid calibration data, which would also explain why its never worked that well

I'll email you, so that you can backup your Flash memory and email it to me
Mike KU4ZD

OH7FES
Posts: 13
Joined: Sun Mar 01, 2020 5:32 pm
Location: Lieksa Finland
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by OH7FES » Sat Mar 07, 2020 3:17 pm

VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 11:03 am
I've attached version which uses 100kHz PWM, but I doubt it will make any difference
Hello
100 kHz firmware had no effect on the background noise. Turning display light off eliminates the noise perfectly. Or setting brightness to 10% or less.
73 OH7FES Ari

VK3KYY
Posts: 2420
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by VK3KYY » Sat Mar 07, 2020 8:44 pm

OH7FES wrote:
Sat Mar 07, 2020 3:17 pm
VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 11:03 am
I've attached version which uses 100kHz PWM, but I doubt it will make any difference
Hello
100 kHz firmware had no effect on the background noise. Turning display light off eliminates the noise perfectly. Or setting brightness to 10% or less.
73 OH7FES Ari
Ok.

I think your radio has a hardware fault, but I will need to change the the firmware so that PWM is only used if users select dimming.

VK3KYY
Posts: 2420
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:25 am
Location: Melbourne, Australia
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by VK3KYY » Sat Mar 07, 2020 10:07 pm

KU4ZD wrote:
Sat Mar 07, 2020 1:48 pm
Ok well watch for your email with instructions
VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 3:00 am
KU4ZD wrote:
Sat Mar 07, 2020 12:02 am
I tried up update, I downloaded the updated CPS and this firmware. After updating the firmware I have a message on my screen that says '`Flash Mem Error" with the radio on or off and I can not load anything or get rid of the error message nor do anything at this point? any ideas?
Mike

I think I know whats wrong.

Your radio probably had invalid calibration data, which would also explain why its never worked that well

I'll email you, so that you can backup your Flash memory and email it to me
Ken

You radio had an invalid byte in the calibration data header. I don't think it would have worked at all with the official firmware.

I've emailed you an updated flash backup file, which should fix this problem

User avatar
KU4ZD
Posts: 159
Joined: Sat Nov 16, 2019 2:47 pm
Location: Council Bluffs, Iowa
Contact:

Re: Update 6th March Version 2

Post by KU4ZD » Sat Mar 07, 2020 10:12 pm

Thank you, I have not seen it yet but will be watching for it. Thank
VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 10:07 pm
KU4ZD wrote:
Sat Mar 07, 2020 1:48 pm
Ok well watch for your email with instructions
VK3KYY wrote:
Sat Mar 07, 2020 3:00 am


Mike

I think I know whats wrong.

Your radio probably had invalid calibration data, which would also explain why its never worked that well

I'll email you, so that you can backup your Flash memory and email it to me
Ken

You radio had an invalid byte in the calibration data header. I don't think it would have worked at all with the official firmware.

I've emailed you an updated flash backup file, which should fix this problem
Mike KU4ZD

Post Reply