blank screen below signal meter dmr mode

User avatar
m1dyp
Posts: 335
Joined: Sat Nov 16, 2019 8:03 am
Location: Hertfordshire, U.K.

blank screen below signal meter dmr mode

Post by m1dyp » Sat Jan 18, 2020 6:47 am

hi all, i have been experiencing this for about a month now. sorry didnt make a note of when it started. :?:
occasionally when monitoring a dmr channel, incoming signals make the screen below the rf signal meter go totally blank.
i have this on both dvmega bluestack and mmdvm pi-star.
it is not all the time, most times it is ok and everything is displayed as normal.
just thought i would make a note of it here, its not life threatening :mrgreen: just frustrating maybe :D
73 de Ken :D

IU4LEG
Posts: 123
Joined: Wed Nov 20, 2019 12:49 pm

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by IU4LEG » Sat Jan 18, 2020 9:20 am

I can confirm it. sometimes happens

User avatar
F1RMB
Posts: 412
Joined: Sat Nov 16, 2019 5:42 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by F1RMB » Sat Jan 18, 2020 9:32 am

IU4LEG wrote:
Sat Jan 18, 2020 9:20 am
I can confirm it. sometimes happens
Like empty Talker Alias and TG ?

Cheers.
73 de Daniel.

IU4LEG
Posts: 123
Joined: Wed Nov 20, 2019 12:49 pm

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by IU4LEG » Sat Jan 18, 2020 10:32 am

yes, only the bar above remains

User avatar
m1dyp
Posts: 335
Joined: Sat Nov 16, 2019 8:03 am
Location: Hertfordshire, U.K.

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by m1dyp » Sat Jan 18, 2020 10:45 am

it could be related to t/a, not sure, anyway, this is what happens, but it is intermittent
Attachments
screen1a.jpg
screen1a.jpg (12.76 KiB) Viewed 177 times
73 de Ken :D

DL4LEX
Posts: 61
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:09 pm

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by DL4LEX » Sat Jan 18, 2020 10:52 am

The TG and DMR id is included in a voice header transmitted at the start of each transmission. It is also included in some LC header between the voice frames. But these LC header are also used to transmit other infos like the talker alias.

When the radio misses the DMR Voice Header, it has to wait for a LC header with this information. This happens within 6 frames of 30ms voice data in one timeslot. So the delay should be max 360 ms as we have 2 timeslots.

In an earlier test version I displayed "waiting..." in these cases. But we removed this as the time is very short.
Alex DL4LEX

User avatar
F1RMB
Posts: 412
Joined: Sat Nov 16, 2019 5:42 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by F1RMB » Sat Jan 18, 2020 11:15 am

DL4LEX wrote:
Sat Jan 18, 2020 10:52 am
The TG and DMR id is included in a voice header transmitted at the start of each transmission. It is also included in some LC header between the voice frames. But these LC header are also used to transmit other infos like the talker alias.

When the radio misses the DMR Voice Header, it has to wait for a LC header with this information. This happens within 6 frames of 30ms voice data in one timeslot. So the delay should be max 360 ms as we have 2 timeslots.

In an earlier test version I displayed "waiting..." in these cases. But we removed this as the time is very short.
I just checked the code, and the only condition I see for this is on menuUtilityRenderQSOData() when TG or PC == 0 (as ChannelMode rendering clear the display, render the header first).

Maybe we may not redraw the screen in this case, and wait for the next turn.

Cheers.
73 de Daniel.

DL4LEX
Posts: 61
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:09 pm

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by DL4LEX » Sat Jan 18, 2020 11:24 am

In an early version I displayed "waiting" in this case. So I don't think it's a redraw problem.

This was part of solving the problem displaying TG 0.
Alex DL4LEX

User avatar
F1RMB
Posts: 412
Joined: Sat Nov 16, 2019 5:42 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by F1RMB » Sat Jan 18, 2020 11:27 am

DL4LEX wrote:
Sat Jan 18, 2020 11:24 am
In an early version I displayed "waiting" in this case. So I don't think it's a redraw problem.

This was part of solving the problem displaying TG 0.
Yeah, but this has been removed, and the information rendering was put in a if (HRC6000GetReceivedTgOrPcId() != 0) statement.
So, this is why, I think, when this happen, only the header is displayed, while the rest of the screen remain blank.

I never talked about a redraw problem, just the sequence of when that probably happens.
73 de Daniel.

DL4LEX
Posts: 61
Joined: Sat Nov 16, 2019 3:09 pm

Re: blank screen below signal meter dmr mode

Post by DL4LEX » Sat Jan 18, 2020 11:45 am

OK, then I misunderstood and we talk about the same.

The information is not available so nothing is displayed except the header.
Alex DL4LEX

Post Reply