[Fixed] RX CTCSS does not work...

4O6DTM
Posts: 6
Joined: Sun Mar 01, 2020 12:33 pm

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by 4O6DTM » Fri May 01, 2020 11:26 pm

I have the same problem. On two local FM repeaters that transmit with ctcss. If other party is over-modulated (to close to mic or too much mic gain) the sound is stuttering. Using the latest firmware from 30.04.2020. No problems when using my other analog radios.

73, 4O6DTM

sfoto
Posts: 45
Joined: Sat Apr 18, 2020 10:48 am
Location: KO85

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by sfoto » Sat May 02, 2020 7:48 pm

the problem sounds like "talk off" issue described here. in that case the proper solution most likely would be forcing them to properly calibrate their modulation.

BUT i think adding a generalised squelch delay, like icom's "coast timer" would be a nice addition. for keeping squelch open when on the move for example.

Riku
Posts: 78
Joined: Sat Nov 16, 2019 8:59 am

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by Riku » Thu May 07, 2020 9:38 am

Riku / OH1E
facebook fan group: https://facebook.com/groups/OpenGD77/

Riku
Posts: 78
Joined: Sat Nov 16, 2019 8:59 am

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by Riku » Tue May 19, 2020 6:35 am

sorry if im start to be annoying, but created another video just using 2x gd77 to prove again this.
Reason why not much talk about this is ppl not using RX CTCSS.
Hope this video help to reproduce !

youtu.be/VEudaakpI08
Riku / OH1E
facebook fan group: https://facebook.com/groups/OpenGD77/

kt4lh
Posts: 138
Joined: Sun Jan 12, 2020 4:27 am

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by kt4lh » Tue May 19, 2020 8:48 pm

I see the problem, the radio on the left cuts and and out, while the radio on the right does not. This ONLY happens when CTCSS is involved? And does it happen with out being so hot into the mic? Are you sure it's a problem with the radio on the left and not some overmodulation of the radio on the right? I'm just trying to isolate and distill the problem down here.

I don't use PL decode anywhere personally, it's not something that's very useful in ham radio with the exception of when a Fusion repeater is in mixed analog/digital mode and it'll transmit a tone on analog so analog radios can open up, but does not transmit it on digital so analog users don't hear the digital noise.

I am missing how this fits into the bugs in this thread though.. the bugs in the thread are about squelch not opening or such, not that it's cutting in and out.

This actually reminds me a bit of the Wouxon UV8D I had for about 3 days until I returned it; it did this exact same thing, but sadly I knew it might when I purchased and sure enough it did. Anyone with a hot mic just cut in and out constantly.

Riku
Posts: 78
Joined: Sat Nov 16, 2019 8:59 am

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by Riku » Sun May 24, 2020 4:35 pm

yes. i put latest opengd77 to right radio and it did the break up right away.
I have compiled latest github version 24.5.2020 included my fix there. Here it is you need 2x gd77 and be sure it will breake up first when using normal gd77 firmware using RX CTCSS. compare to this firmware the change is like day/night
firmware download here MODDED named https://pilvi.titanix.net/s/N07e3KrrXf3 ... 2Ffirmware
Riku / OH1E
facebook fan group: https://facebook.com/groups/OpenGD77/

Juan Francisco
Posts: 19
Joined: Sat May 09, 2020 4:00 pm

Re: [Fixed] RX CTCSS does not work...

Post by Juan Francisco » Thu May 28, 2020 3:03 pm

and where is the failure in ctss activation? what was the fix or modification in the firmware? Does the pre-release ( D20200507)fix it?

Post Reply